5 collega's bouw

Een job als bouwvakker

In de bouw kan je alle kanten uit, van dakwerker tot metser, van elektricien tot plaatser van ramen, van schrijnwerker tot grondwerker, en zoveel meer. 

Als bouwvakker heb je een cruciale rol bij allerlei bouwprojecten. Jij staat midden in de actie, werkt aan de constructie en renovatie van gebouwen en infrastructuur.  We vertellen je graag over de skills die je nodig hebt als bouwvakker, wat voor taken je te wachten staan, welke eisen er zijn, het salaris dat je kunt verwachten en de verschillende sectoren waarin je aan de slag kunt gaan.

Welke competenties passen bij jou?

Om succesvol te zijn als bouwvakker, zijn er een paar must-have skills die je echt van pas gaan komen:

  • Je werkt veel met je handen. Je kan dan ook perfect omgaan met verschillende gereedschappen en bouwmaterialen. Het is belangrijk dat je nauwkeurig en secuur kunt werken.
  • De bouwsector? Dat is teamwork! Je werkt samen met andere bouwvakkers, aannemers en andere professionals. Dus je moet wel een goede team player zijn die goed kan communiceren en samenwerken met anderen. 
  • Wees voorbereid, de bouwsector kan soms flink stressvol zijn. Denk aan strakke deadlines, onverwachte problemen - you name it. Dus, als je niet zo snel van je stuk raakt en onder druk kunt presteren, ben je hier helemaal op je plek.
  • Tekeningen lezen, technische plannen ontcijferen - dat hoort er ook bij. Snap je hoe materialen in elkaar zitten, hoe constructies werken? Dan ben jij de bouwvakker die ze nodig hebben!

Welk aanbod kan ik verwachten?

Laten we het even hebben over het salaris van een bouwvakker. Dit hangt af van een paar dingen, zoals hoeveel ervaring je hebt, of je een opleiding hebt en wat voor werk je uitvoert. Maar ruwweg? Reken op ergens tussen de 2.000 en 3.500 euro elke maand. 

En het mooie is, je hoeft niet per se met diploma's te strooien om bouwvakker te worden. Maar er zijn wel wat puntjes om in gedachten te houden:

Kennis is power

De bouwwereld en bouwtechnieken zijn jou niet onbekend. Een goed begrip van hoe alles werkt is een must.

Check de papieren

Soms moet je jezelf even bewijzen. Denk aan certificaten, zoals dat VCA-attest (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers), voor bepaalde bouwplaatsen. 

In shape met goede fysieke gezondheid

Bedenk wel dat bouwvakken best zwaar werk kan zijn, een beetje fitheid komt dus zeker van pas.

Safety first

Veiligheid gaat boven alles. Je moet de veiligheidsvoorschriften kennen en er als een pro mee omgaan. 

Wat houdt je takenpakket in als bouwvakker?

Wat je doet als bouwvakker hangt vaak af van de specialisatie die je kiest, zo zal je als dakwerker meewerken aan dakconstructies en als metser constructies opbouwen. 

Het  hangt ook af van het specifieke project waar je aan werkt. Hier zijn een paar van die veelvoorkomende klussen waar je je tanden als bouwvakker in kunt zetten:

  • Eerst het voorbereidende werk op de bouwplaats: Je helpt bij het opruimen, gelijk maken van de grond, het leggen van funderingen en het opzetten van bouwschuttingen.
  • Daarna komen de bouwwerkzaamheden: van metselen tot timmerwerk, betonbouw, schilderen en zelfs tegelzetten. Wanden, vloeren, daken, en andere constructies. 
  • Maar wacht, er is meer! Je bent niet alleen op nieuwbouw gefocust. Onderhoud en reparaties aan bestaande gebouwen en infrastructuur? Yep, dat hoort erbij. Van mini fixes tot complete renovaties.
  • Safety first, natuurlijk. Bouwplekken zijn jouw terrein, en veiligheid is essentieel. Jij kent die veiligheidsmaatregelen perfect en weet hoe je met gereedschap, materialen en machines omgaat zonder brokken te maken.
3 collega's in de bouw dat een plan checken

Waar kan ik aan de slag?

Voel je de bouwvakker-vibe al? Duik dan in een wereld vol mogelijkheden:

  • Woningbouw: Van kleine huizen tot mega woonprojecten, jij legt de stenen en ademt leven in die huizen. Renovaties? Check. Nieuwbouw? Double check.
  • Utiliteitsbouw: Winkelcentra, kantoren, scholen - enzovoort. Als het commercieel is, ben jij erbij. Nieuwbouw en opknapbeurten zijn je specialiteit.
  • Infrastructuur: Jij zorgt voor de wegen waar we allemaal op cruisen, de bruggen waar we overheen rollen en de tunnels die we doorkruisen. Je houdt onze wereld draaiende, letterlijk.
  • Restauratie en renovatie: Oude glorie nieuw leven inblazen, daar ben je een expert in. Historische gebouwen en monumenten? Die zijn bij jou in goede handen.
  • Industriële bouw: Fabrieken, magazijnen - je bouwt de plekken waar het échte werk gebeurt. Een beetje als het leggen van een mega puzzel, maar dan op grote schaal.